Duister Rusland

Nederlands Kamerkoor

Duistere Russische klanken uit een rijk muziekverleden
Tournee 19 t/m 27 januari 2019

PROGRAMMA
Anoniem Russisch Requiem – Grote Panichida Nederlandse première
Alfred Schnittke – Concert voor Koor

UITVOERENDEN
Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent
Daniil Sayapin voorzanger Grote Panichida

Het Nederlands Kamerkoor luidt het nieuwe jaar in met een spectaculair a cappella-programma, onder andere met de Nederlandse première van het Russisch Middeleeuws Requiem. Onder leiding van Peter Dijkstra zingt het Nederlands Kamerkoor deze gereconstrueerde Grote Panichida – de Russische naam van dit Requiem – voor mannenkoor. Geestelijk vader van het project is de Russische zanger, dirigent en musicoloog Daniil Sayapin, koorleider van het eveneens Russische Ex Libris Ensemble en voorzanger van het requiem tijdens de concerten. Sayapin ontdekte nieuw notenmateriaal in Russische kloosters en archieven, en was jarenlang bezig met het onderzoek naar deze unieke kerkgezangen uit de 16e tot 18e-eeuwse handschriften. Samen met Sayapin reconstrueert het Nederlands Kamerkoor een 17e-eeuws requiem uit deze prachtige muziekverzameling. De Grote Panichida wordt uitgevoerd in een programma samen met Alfred Schnittke’s Concert voor Koor. Dit Concert is een toegankelijk en aangrijpend werk, dat steunt op de traditie van het concert voor koor, zoals dat in diezelfde eeuw in Rusland werd ontwikkeld voor de liturgische dienst.

Daniil Sayapin
De Russische zanger, dirigent en musicoloog Daniil Sayapin geldt als expert op het gebied van oude Russische muziek. In 25 jaar tijd reconstrueerde Sayapin talrijke vocale manuscripten, waaronder ware meesterwerken uit de polyfone vocale traditie van Oud-Rusland, die hij vond in archieven en bibliotheken. De uitvoeringen van oude Russische muziek uit de 16e tot de 18e eeuw van het door Sayapin opgerichte ExLibris Ensemble vormen de standaard binnen de Oude Russische muziekcultuur. Het ExLibris Ensemble kan worden beschouwd als archeologisch laboratorium waar wetenschappelijk muziekonderzoek wordt gecombineerd met de uitvoeringspraktijk.

Duister Rusland is aangemerkt als Ovatie-tournee: een serie concerten ter ere van de Klassieke Muziekprijs van de VSCD (de Ovatie), die het Nederlands Kamerkoor in december 2017 in ontvangst nam voor het concertprogramma met Via Crucis van Franz Liszt en Jetzt Immer Schnee van Sofia Goebaidoelina o.l.v. Reinbert de Leeuw.

Tournee
za 19 januari, 20.00 uur Enschede, Muziekcentrum
zo 20 januari, 14.15 uur Eindhoven, Muziekgebouw Eindhoven
voorprogramma (13.45u): Eindhovens Kamerkoor o.l.v. Rienk Bakker
di 22 januari, 20.15 uur Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ
voorprogramma (19.45u): Studentenkoor Amsterdam o.l.v. Servaas Schreuders
wo 23 januari, 20.15 uur Groningen, Der Aa-kerk
do 24 januari, 20.15 uur Utrecht, TivoliVredenburg
vr 25 januari, 20.00 uur Arnhem, Musis & Stadstheater
za 26 januari, 20.15 uur Haarlem, Philharmonie
masterclass Daniil Sayapin14.00-17.00 uur
zo 27 januari, 15.00 uur Den Haag, Nieuwe Kerk

2019-01-20T16:25:56+00:00