Na Die Entführung aus dem Serail, Così fan tutte, Le nozze di Figaro en La clemenza di Tito is Don Giovanni de vijfde Mozart-opera waarmee het Orkest van de Achttiende Eeuw op tournee gaat. Met deze ‘Opera der Opera’s’ vinden er tien semi-scenische uitvoeringen plaats. Het orkest bewees onder leiding van Kenneth Montgomery en met regisseur Jeroen Lopes Cardozo al eerder dat het met zeer beperkte middelen overtuigend theater kan maken, waarbij het publiek zich midden in de muzikale én theatrale arena waant. Onder Montgomery’s leiding krijgt het orkest – samen met solisten en Cappella Amsterdam – alle ruimte Mozarts opera uit te voeren.

Wat de zangerscast betreft blonken bariton André Morsch (titelrol) en mezzosopraan Paula Murrihy (Donna Elvira) respectievelijk uit in Ein deutsches Requiem (2018) en La clemenza di Tito (2017). Hun stemsoortgenoten Henk Neven (Leporello) en Rosanne van Sandwijk (Zerlina) vormden ook in La clemenza di Tito de nationale trots. De Amerikaanse sopraan Katharine Dain (Donna Anna) en haar landgenoot de tenor Thomas Cooley (Don Ottavio) gelden als veelzijdige jonge talenten die momenteel aan een succesvolle internationale carrière werken. Net als Dain en Cooley maakt de Nederlandse bariton Berend Eijkhout (Masetto) zijn debuut bij het Orkest van de Achttiende Eeuw. De gerenommeerde Britse bariton en goede bekende van het orkest David Wilson-Johnson vertolkt de rol van Il Commendatore.

In 2017 werd La clemenza di Tito door online-magazine Place de l’Opéra verkozen tot Opera van het Jaar.
In 2018 loofde een vakjury de Ovatieprijs uit aan het Orkest van de Achttiende Eeuw & Cappella Amsterdam voor de uitvoering van Brahms’ Ein deutsches Requiem.