Foto: Hugo Thomassen

L’elisir d’amore – Gaetano Donizetti
zondag 23 mei, Parktheater Eindhoven
tournee t/m 22 juni

 

Op 23 mei presenteert Opera Zuid – in samenwerking met De Nationale Opera en de Nederlandse Reisopera – Donizetti’s ‘melodramma giocoso’ L’elisir d’amore in een eigentijdse versie en in een nieuw arrangement van Pedro Beriso voor vijf solisten en twaalf musici. Het geheel staat onder leiding van dirigent Enrico Delamboye en de regie is in handen van Marcos Darbyshire.
 L’elisir d’amore vervangt het aanvankelijk geplande Das Liebesverbot van Richard Wagner, een productie die vanwege de huidige situatie niet door kon gaan in de vorm die Opera Zuid voor ogen had.

Soms werken medicijnen en vaccins, soms ook niet. Of een liefdesdrank als medicijn dat de onbereikbare liefde binnen handbereik brengt echt werkt, is de vraag. Het medicijn moet een snelle oplossing bieden voor een in werkelijkheid ingewikkeld en universeel probleem: verliefd worden op wat eigenlijk onbereikbaar is.
Het is deze thematiek die centraal staat in L’elisir d’amore, ofwel het liefdeselixer, een komische opera van Donizetti uit 1832. En dat is zo’n dertig jaar vóór die andere opera met een befaamde liefdesdrank: Tristan und Isolde. Bij aanvang van L’elisir d’amore leest de rijke grootgrondbezitster Adina de middeleeuwse legende van Tristan en Isolde voor, hiermee vooruitlopend op het verhaal dat zich ontvouwt in de opera.
Samen met Rossini en Bellini is Donizetti dé componist van het Italiaanse belcanto uit het begin van de 19e eeuw. Lyrische schoonheid en komische aria’s wisselen elkaar af in deze opera, met als hoogtepunt Nemorino’s beroemde aria Una furtiva lagrima.

Tickets en info:
www.operazuid.nl