Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu
Logo Tia Schutrups, PR en promotie podiumkunsten

Andriessen – Des Prez – Mozart

Een hommage aan de overledenen

Tournee 13 t/m 23 oktober 2022 

Orkest van de Achttiende Eeuw, Cappella Amsterdam en solisten o.l.v. Daniel Reuss

Op 5 december 2020 vond de wereldpremière plaats van May, gecomponeerd door de vorig jaar overleden Louis Andriessen. Vanwege Covid-19 vond deze première plaats zonder publiek, maar werd door de NTR ZaterdagMatinee rechtstreeks uitgezonden vanuit Het Concertgebouw in Amsterdam. May werd niet alleen Andriessens zwanenzang, maar ook een eerbetoon aan zijn in 2013 gestorven vriend Frans Brüggen, ‘founding father’ van het Orkest. May, geschreven op verzoek van het Orkest, is gebaseerd op fragmenten uit Herman Gorters beroemde gedicht Mei. Met May leverde Louis Andriessen een indrukwekkende bijdrage aan het repertoire van het Orkest: geen ‘nieuwe lente’, maar een ‘nieuw geluid’.
Een verre voorloper van Andriessen is de Franco-Vlaamse componist Josquin des Prez, die met zijn Nymphes des bois de dood van zijn collega Johannes Ockeghem betreurde.
Tot slot van dit programma klinkt Mozarts Requiem, de mis die Mozart schreef in 1791, het jaar waarin hij zijn eigen dood voelde naderen. Het onvoltooid gebleven Requiem werd een jaar later voltooid door Mozarts oud-leerling, vriend en collega Frans Xaver Süßmayr.
In de vertrouwde handen van het Orkest van de Achttiende Eeuw, Cappella Amsterdam en dirigent Daniel Reuss mag dit programma als vanouds rekenen op een gedenkwaardige uitvoering. 

Programma
Josquin des Prez – Nymphes des bois
Louis Andriessen – May
Wolfgang Amadeus Mozart – Requiem
Martijn Padding – Farewell (Amsterdam, Keulen en Utrecht)

https://orchestra18c.com/tour-182-october-2022/