Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu
Logo Tia Schutrups, PR en promotie podiumkunsten

Dutch Harp Festival & World Harp Competition 2022

7e editie: From Harp Horror to Harp Heaven

zaterdag 7 en zondag 8 mei
TivoliVredenburg, Utrecht

diverse artiesten uit de hele wereld 

Terwijl het Dutch Harp Festival vorig jaar in zijn geheel gestreamd werd met online-optredens vanuit de hele wereld, barst de komende editie op 7 en 8 mei weer in volle hevigheid ‘live’ los in TivoliVredenburg. De Utrechtse muziektempel, al jaren de vaste locatie van het festival, wordt ook dit keer geheel omgetoverd tot een zinsbegoochelende Planet Harp. Gastheer en festivaloprichter Remy van Kesteren, inmiddels zelf uitgegroeid tot een artiest van wereldformaat, presenteert in deze 7e editie opnieuw de spannendste, kleurrijkste, veelzijdigste en meest experimentele harpisten ter wereld, waarmee het Dutch Harp Festival zich eens te meer bewijst als een van de vernieuwendste festivals van het moment!

Nzayisenga en Mazaher
Onveranderd is de voortrekkersrol van jonge makers – met personality en lef – en de toekomst van de (harp)muziek. Nieuw is dit keer de nadruk op de oorsprong van de harp. Zo volgen we in deze editie de route die de harp langs de Nijl-streek aflegde; via allerlei harpachtigen, zoals de Rwandese inanga (met de Rwandese ster Sophie Nzayisenga in de hoofdrol) en de qanun komen we uit bij de Noord-Afrikaanse tambura, bespeeld door het befaamde Egyptische ensemble Mazaher met de flamboyante voorvrouw Umm Sameh.

DHF World Harp Competition
In het DHF 2022 treffen we, naast de allerbeste halve finalisten uit de vorige editie van de prestigieuze DHF World Harp Competition – onderdeel van het Dutch Harp Festival – de nieuwste lichting harptalenten aan. Tijdens het slotgala laten de drie finalisten zien wat ze waard zijn en worden de prijzen bekendgemaakt tijdens de feestelijke afsluiting van het festival op 8 mei!

Openingsconcert & highlights
Het DHF opent op zaterdag 7 mei met een feestelijk openingsconcert waarin hoogtepunten van het festival voorbij komen. Harpcoryfeeën die dit jaar live hun opwachting maken, zijn onder andere de Amerikaanse harpiste Mary Lattimore, die in 2019 indruk maakte op Le Guess Who, Andrew Lawrence-King en zijn ongeëvenaarde Harp Consort blazen de Ierse barok nieuw leven in, het live improvisatiecollectief Orchestra Elastique, dat de originele King Kong-film van een live soundtrack voorziet, de Noorse Sunniva Rødland die haar Vortex Room met maar liefst 36 surround-luidsprekers presenteert en haar landgenoot Uno Vesje, winnaar van de World Harp Competition 2021, met een imponerend zelfgeschreven werk over huiselijk geweld, dat hij uitvoert met een Noors Vrouwenkoor. Verder is er de Bretonse alleskunner en graag geziene gast bij het DHF Nikolas Cadoret met zijn supergroep Descofar, evenals de dromerige indiepop-band Goldmyth, aangevoerd door de uit Utah afkomstige Jenessa Smith, en de Italiaanse Kety Fusco, die de experimentele festivals verovert met haar harp-horror.

Leerorkest
De crowdfundingactie die vorig jaar in samenwerking met het Leerorkest uit Amsterdam-Zuidoost werd geïnitieerd om 300 nieuwe, betaalbare harpen te financieren, is een groot succes geworden. Resultaat: een concert op zondagochtend 8 mei, waarin een groot aantal kinderen uit het Leerorkest hun nieuwe harp bespeelt en voor het eerst aan het publiek presenteert.

https://harpfestival.nl/