Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu
Logo Tia Schutrups, PR en promotie podiumkunsten

Johannes-Passion 2023

Johannes-Passion | Johann Sebastian Bach

Dinsdag 4 april 20.00 u | Geertekerk, Utrecht
Woensdag 5 april 20.00 u | Joriskerk, Amersfoort
Vrijdag 7 april 20.00 u | Waalse Kerk, Amsterdam

Nieuw Bach Ensemble & Collegium Delft
Krijn Koetsveld
dirigent 
Evangelist/tenor William Knight (Utrecht & Amersfoort), Edward Ross (Amsterdam)
Christus Nanco de Vries
Keren Motseri
sopraan, Kaspar Kröner alt, Hidde Kleikamp bas

Na twee Covid-onderbrekingen en het zeer succesvolle benefietconcert (ten behoeve van Oekraïne) van Bachs Johannes-Passion in Amersfoort kijkt het Nieuw Bach Ensemble er naar uit om dit jaar de traditie van drie Johannes-uitvoeringen weer op te kunnen pakken.
Om deze geweldige muziek te kunnen uitvoeren met dezelfde instrumenten als die Bach zelf gebruikte, werkt het NwBE opnieuw samen met barokorkest Collegium Delft. Zo komen we dicht bij de bron, met behoud van wat de uitvoeringen altijd al zo bijzonder maakte: de spanning in het verhaal, met oog voor het detail, en de markante dubbelrol van het koor: als ‘volk’ in het Bijbelverhaal én als vertolker van de indrukwekkende koralen.
Ook zal het unieke ‘Monteverdi-orgel’ weer bij de uitvoeringen worden ingezet. Dit orgel is – op initiatief van dirigent Krijn Koetsveld en gesteund door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds – gebouwd door de firma Klop in Garderen, naar een ontwerp van de Italiaanse klavecinist Michele Barchi. Deze tekende ook voor de sublieme barokke beschilderingen van het orgel. Het instrument is een fantastische blikvanger, en valt mede op door de lieflijke en tegelijkertijd sprekende klank dankzij de bouw en de maatvoering van de pijpen, die gemaakt zijn van Italiaans cipressenhout. 

https://www.nieuwbachensemble.nl/