Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu
Logo Tia Schutrups, PR en promotie podiumkunsten

Johannes-Passion

Johann Sebastian Bach

Nieuw Bach Ensemble
Collegium Delft
Krijn Koetsveld
dirigent

di 26 maart, St. Xaveriuskerk, Amersfoort, 20.00 uur
wo 27 maart, Geertekerk, Utrecht, 20.00 uur
vr 29 maart, Waalse Kerk, Amsterdam, 20.00 uur

William Knight (Amersfoort & Utrecht), Edward Ross (Amsterdam) |  Evangelist/tenor
Timothy Nelson Christus
Keren Motseri sopraan | Tobias Segura Peralta alt | Matthew Baker bas 

Dit jaar wordt een speciaal jaar voor de Johannes-Passion: in 2024 is het precies 300 jaar geleden dat Bachs Johannes-Passion voor het eerst werd uitgevoerd. Dat gaat het Nieuw Bach Ensemble vieren met drie bijzondere uitvoeringen, ieder jaar traditiegetrouw in Amersfoort, Utrecht en Amsterdam.

Om deze geweldige muziek te kunnen uitvoeren met dezelfde instrumenten als die Bach zelf gebruikte, werkt het Nieuw Bach Ensemble in 2024 opnieuw samen met barokorkest Collegium Delft. Zo komen we dicht bij de bron, met behoud van wat de uitvoeringen altijd al zo bijzonder maakte: de spanning in het verhaal, met oog voor het detail, en de markante dubbelrol van het koor: als ‘volk’ in het Bijbelverhaal én als vertolker van de indrukwekkende koralen. 


Ook zal het unieke Monteverdi-orgel weer bij de uitvoeringen worden ingezet. Dit orgel is – op initiatief van Krijn Koetsveld en gesteund door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds – gebouwd door de firma Klop in Garderen, naar een ontwerp van de Italiaanse klavecinist Michele Barchi. Deze tekende ook voor de sublieme barokke beschilderingen van de orgelkast. Het instrument is een fantastische blikvanger, en valt mede op door de lieflijke en tegelijkertijd sprekende klank, dankzij de bouw en de maatvoering van de pijpen, die gemaakt zijn van Italiaans cipressenhout.

www.nieuwbachensemble.nl