Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu
Logo Tia Schutrups, PR en promotie podiumkunsten

Orphée aux enfers

Jacques Offenbach

Opera Zuid

Tournee 21 mei t/m 22 juni

Enrico Delamboye muzikale leiding
Benjamin Prins regie

met o.a.
Mathys Lagier Orphée
Amel Brahim-Djelloul Eurydice
Mark Omvlee Pluton
Francis van Broekhuizen Junon
philharmonie zuidnederland
Theaterkoor Opera Zuid i.s.m Kooracademie Maastricht

Schaamteloos, hilarisch en een beetje brutaal. In de komische opera Orphée aux Enfers geeft meestersatiricus Jacques Offenbach een draai aan deze klassieke mythe. Eurydice haat de muziek van Orpheus, wijst haar burgerlijke leven af en reist daarom met haar minnaar Pluto naar de onderwereld. De goden, verveeld met hun rijke en machtige levens, besluiten Eurydice te volgen. Hun verschijning in de onderwereld leidt tot een extravagant en bevrijdend feest, waarbij de ‘Galop infernal’ dans (nu beter bekend als de ‘cancan’) uitbarst tot een euforisch hoogtepunt.
Na het succes van Fantasio (2019) regisseert Benjamin Prins opnieuw een opera van Offenbach bij Opera Zuid. Orphée aux Enfers is een parodie op de oudheid en toont het conflict tussen hel en paradijs. ‘Er is geen goed zonder kwaad, geen verantwoordelijkheid zonder plezier. Ons huidige positieve mensbeeld is zo eenzijdig, terwijl de mens behoorlijk ambivalent is. Dat wil Offenbach ons laten zien.’ De magie van de goden sluit naadloos aan bij de bruisende muziek van Offenbach. ‘De muziek is kwetsbaar als een zeepbel én extreem extravagant.’
De opera speelt zich niet alleen af in de oudheid, het stuk haakt ook in op de actualiteit. ‘Ik ga pingpongen met tijdlijnen’ aldus Prins. Met een uitstapje naar de 18e eeuw, een knipoog naar politici uit de 21e eeuw en zo keren we terug naar de Atheense Akropolis in de oudheid.
Offenbachs beroemde operette neemt zowel de mythologie als de menselijkheid op de hak, en bevat verliefde stervelingen, vermomde goden en levendige melodieën.

https://operazuid.nl/events/orphee-aux-enfers/