Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu
Logo Tia Schutrups, PR en promotie podiumkunsten

Tre Donne

Theatraal concert over drie virtuoze zangeressen aan het hof van Ferrara

Le Nuove Musiche
Krijn Koetsveld
artistieke leiding
Jennifer van der Hart, Wendy Roobol, Janneke Stoute sopranen
Cassandra Luckhardt viola da gamba
Kiki Jaski regie
Sanne Puijk visueel concept en kostuums
EEBA Music (Evert Bandringa) productie

do 30 mei 20.00 – Rumpts Kerkje, Rumpt try-out
vr 31 mei 20.15 – ’t Huis te Poort, Schiedam première
za 22 juni 20.00 – Concerten ’t Woudt, Schipluiden
tournee 2024/2025

Italië, eind zestiende eeuw. Aan de hoven bloeien de kunsten als nooit tevoren. Bouwmeesters, beeldend kunstenaars en musici worden ingezet ter meerdere eer en glorie van de adel. Mannen en jongens zongen de mooiste muziek die ooit werd geschreven. In Ferrara, aan het hof van graaf Alfonso d’Este was het niet anders. Maar daar klonk ook een ánder geluid: in het geheim – Musica Segreta – klonken daar de onaardse, adembenemende stemmen van drie virtuoze zangeressen: TRE DONNE DI FERRARA.

Geheim bleef het niet lang. Hun virtuositeit baarde opzien en inspireerde grote componisten tot unieke meesterwerken. Als feministes avant la lettre veroverden de Tre Donne moeiteloos de beschaafde wereld. Totdat in 1597 graaf Alfonso overlijdt. Zijn dood betekent ook het einde voor de Tre Donne. Muziek is opnieuw aan de mannen. Vrouwenstemmen worden overgenomen door jongens en castraten. De Tre Donne raken in de vergetelheid.

Le Nuove Musiche brengt deze vrouwen terug. Een theatraal concert waar hedendaagse teksten en oude muziek elkaar vinden. Drie zangeressen geven stem aan de vrouw van toen en nu. Muzikaliteit en mentaliteit verklankt in een boodschap die na ruim 400 jaar actueler is dan ooit. Met muziek van Claudio Monteverdi, Nadia Boulanger, Clara Schumann en Stijn van der Loo, en met teksten van Kiki Jaski. 

https://www.lenuovemusiche.nl/tre-donne/